12/07/2010

Taas hommissa - Work in progressOrreryn osia - the parts of the OrreryKoottu kokeeksi - Assembly test


Luulenpa, että kauan kadoksissa ollut miniatyyri-intoni alkaa pikkuhiljaa taas löytymään. Kuvassa on se asia, joka tällä kertaa elvytti kummasti lopahtaneen innostukseni. Aloitin tekemään yhtä ihan-pakko-saada vermettä noitamuorille. Hän tulee tarvitsemaan sitä erityisesti astrologisissa tutkimuksissaan ja ennustuksissaan. Härpäke josta puhun on tietenkin orrery, tai suomeksi nimi lienee aurinkokuntamalli, ja se onkin ollut varsin hauska projekti, olen ihanasti elpynyt :)

Vermeessä ei vielä ole ollenkaan planeettoja. Olen yrittänyt löytää sopivia helmiä, toistaiseksi en ole siinä onnistunut. Etsiskelen niitä vielä, mutta alan olla löytymisen suhteen jo hieman epäileväinen. Haluaisin, että planeetat olisivat suuruusjärjestyksessä, niin että suurin olisi oikeastikin se suurin, siis järjestyksessä aurinko, Jupiter, Saturnus jne. Joten ymmärtänette että oikean kokoisten helmien löytyminen on ollut hieman hankalaa. Ehkäpä olisi syytä ottaa vähän polymeerimassaa ja vääntää ne planeetat siitä.

Käytin orreryssä samanlaisia messinkiputkia, joita käytin siinä aikaisemman postauksen teleskoopissa. Kahva kääntyy ja samoin nuo planeettojen tuet, mutta tietenkään tuossa isossa keskiosassa ei ole mitään koneistoa sisällä. Tein tuon olemattoman koneiston suljetuksi, koska en löytänyt mistään tarpeeksi pieniä hammasrattaita. Löysin netistä kuvan, jossa koneisto on tuollaisessa suljetussa lieriössä ja käytin sitä mallina ja inspiraationa. Tosin mielestäni ne orreryt, joissa koneisto on esillä kaikkine teknisine hienouksineen on paljon kiinnostavampia katsella, mutta tämä saa nyt tällä kertaa kelvata.

Tuossa pyöreässä taulussa on kuukaudet, horoskooppimerkit ja päivät. Laitan ensin kiinni tuon taulun ja siten lakkaan sen ja vasta tämän jälkeen voin koota koko häpäkkeen. Planeetat on helppo lisätä aivan viimeiseksi. Niin joo, .... niitä planeettoja on vain kuusi sen takia kun tuo vehje on olevinaan antiikkia ja noina antiikkisina aikoina ei ollut vielä kaikki planeetat löytyneet.

I think I’m beginning to find my miniature mood again, it has been lost for way too long time now. The reason why I’m back in the business, so to speak, is in the picture. I started to make one absolutely must have thingy for my Frog witch, she is definitely going to need one for her astrological studies and fortune telling hobby. The thingy is an Orrery and it has been a very fun project, I’m quite recovered :)

The Orrery itself is still lacking the planets, I have been trying to find suitable beads, but I haven’t found them yet. I’ll keep looking for those perfect beads, but I reckon I’m not going to find them. I would like the planets be in some sort of order of magnitude, the way that the biggest ones are actually the biggest etc. The sun would be the biggest, next Jupiter, then Saturn... So, you see, finding those right sized beads has been really difficult. Perhaps I just make them from polymer clay.

I used same kind of brass tubes I used for the telescope. The crank handle turns as do the planet supports, but naturally there is no machinery inside the big middle part. I made the ”non existing machinery” closed, because I couldn’t find small gears anywhere. I found a reference picture of an Orrery that had this kind of ”closed machinery”, so I used it for my model and inspiration. Though I think the Orreries which have ”open machinery” with gears and other stuff on sight are much more interesting to look at. But this will have to do for now.

The dial plate (I wonder if that is the right word) has months, days and signs of the zodiac. I’m going to set that dial first in it’s place and varnish it and after that I can put the whole gadget together. The planets are easy to add last. Oh,.... and there is only six planets in my Orrery, because it’s supposed to be an antique gadget and during those ancient times they had not yet discovered all the planets we now know of.

10 kommenttia:

 1. Tuosta vempeleestä tulee ihan mahtava! Olisiko puuhelmissä tarpeeksi kokovaihteluita? Niistä saisi helposti kulutetuksi antiikkisen näköiset eikä tulisi liikaa painoa noitten varsien päälle.

  VastaaPoista
 2. Siitä tulee ihan huikea! Näyttää nyt jo vakuuttavalta.
  Toivotan Onnea Helmien/planeettojen metsästykseen, ja jään seuraamaan vekottimen valmistumista!

  VastaaPoista
 3. Hi Larissa, welcome back !
  Do you have any news about the coffee pot?
  ave a nice day, Rosanna

  VastaaPoista
 4. Ihan mielettömän upea!! Massasta tehden planeetat varmaan saa mieleisen kokoisina ja värisinä.

  VastaaPoista
 5. Voihan orrery! Aivan huikea, kuvitelluilla planeetoillakin.

  VastaaPoista
 6. Voi hitsi miten upea tuosta tulee! Olet sinä ihme seppä!

  (Hitsi kun ei tullut ajoissa mieleen... tarvitsen pienen kamman ja sinähän sen olisit osannut tehdä! Pitää jotenkin yrittää väkertää, mutta kun mulla ei ole kultasepän vehkeitä.)

  VastaaPoista
 7. Aivan mainio systeemi! Olet sinä vaan melkoinen. :)

  VastaaPoista
 8. Anonyymi12/09/2010

  Ihana pikkuinen kapistus :) Kyllä noitamuori on onnellinen tuollaisen saadessaan.

  t:Johanna

  VastaaPoista
 9. Ohhoh. Tämä on jotain aivan huikeaa! Onko tuossa keskiosassa jokin koristekuviokin reunassa? Hieno!

  VastaaPoista
 10. Siis wau... eipä tässä osaa muuta sanoa. Tää on jo jotain niin överiä että ei nukkekotikoossa voi olla tämmöistä... mutta näköjään voi. Aivan ihana :)

  VastaaPoista